Zivkovic kopt Groningen naar overwinning

Door: Thijs Tuynman | 06 Oktober 2013 | 16:57

Groningen heeft vandaag een overwinning geboekt op AZ. In eigen huis hielden de gastheren de bezoekers op 2-1. In de wedstrijd was opnieuw een hoofdrol weggelegd voor de jongeling Richairo Zivkovic. Door de overwinning gaan de groen-witten de Alkmaarders voorbij op de ranglijst.

De sfeer in de Euroborg was goed. Hoewel de stoelen lang niet allemaal gevuld waren, liet de twaalfde man goed van zich horen. Groningen begon ook goed aan de wedstrijd. De ploeg van Erwin van de Looi speelde aanvallend voetbal en toonde initiatief. Van te voren had Van de Looi al aangegeven dat zijn team iets had goed te maken. Dat resulteerde in een goede openingsfase, hoewel de eerste tien minuten voor AZ waren. De gasten hadden de eerste tien minuten het meeste balbezit, maar werden niet gevaarlijk. Groningen kwam na tien minuten spelen beter in de wedstrijd wat resulteerde in een aantal kansen. Vooral Filip Kostic bleek een echte plaaggeest voor de gasten. De vleugelspeler won bijna al zijn duels en was constant dreigend. Zo was een van de eerste kansen een schot van de Serviër. Na een sterke loopactie schoot Kostic de bal in de korte hoek, maar zag zijn schot gekeerd worden. Ook Adorjan kon in de rebound niet zorgen voor de 1-0. De Trots van het Noorden zocht duidelijk de flanken op voor de aanval en speelde in een goed tempo. AZ daar in tegen oogde slordig en liet zich aftroeven. De ploeg had wellicht nog de wedstrijd van afgelopen donderdag in de benen waarbij het speelde tegen PAOK Saloniki. De rest van de eerste helft bleef Groningen de bovenliggende partij en kon door de opkomende back Wijnaldum bijna gevaarlijk worden. Een halve omhaal van Van der Velden miste echter doel. Toch liet ook AZ nog van zich horen. Namens de bezoekers schoot Johansson op doel, maar het schot kon makkelijk worden gepakt door Bizot.

In de tweede helft ligt het tempo hoger. AZ leek nieuwe energie te hebben gevonden en speelde aanvallender en zorgvuldiger. Hoewel het spel beide kanten kon opvallen, was het Groningen dat als de score opende. Nick van der Velden nam een vrije trap die na een scrimmage in het eigen doel werd gewerkt. Nick Viergever was de ongelukkige doelpuntenmaker. Het antwoord van AZ liet echter niet lang op zich wachten. Krap zes minuten later kwamen de gasten op gelijke hoogte. Gudmunsson bracht de bal voor het doel en zag zijn inzet vervolgens in de verre hoek dwarrelen. Groningen leek wat aangeslagen na de vlugge gelijkmaker en AZ nam het heft in handen. De onzekerheid die er de afgelopen wedstrijden in zat, bleek weer even terug te komen. Bij balbezit durfden de groen-witten niet vooruit te voetballen en bleven haken op de eigen helft. Rond de zeventigste minuut was het echter raak voor Groningen. Erwin van de Looi besloot in de zeventigste minuut om jongeling Richairo Zivkovic in het veld te brengen voor de Hongaar Adorjan. De invaller had nog geen balcontact gehad, maar benadrukte direct zijn status van groot talent. Binnen een minuut maakte de jonge spits zich los van en kopte de voorzet van Nick van der Velden netjes binnen. Na het doelpunt leek AZ te zijn gebroken, maar drong tijdens het slotoffensief wel aan. Groningen speelde echter compact en kwam niet meer echt in de problemen. In de laatste minuut van de reguliere speeltijd moest Nick van der Velden nog het veld verlaten. De spits leek last alsnog last te krijgen van zijn knie.  

Reageer nu

Log hieronder in om te kunnen reageren of maak gratis een account aan.

0 reacties

Nieuws van Zaterdag, 25 Juli 2015

Nieuws van Vrijdag, 24 Juli 2015

Nieuws van Donderdag, 23 Juli 2015

Nieuws van Vrijdag, 19 Juni 2015

Nieuws van Vrijdag, 05 December 2014

Inloggen

Registreer je nu en reageer mee met je mede-GrunnFans. Daarnaast maak je kans op fantastische prijzen door mee te doen aan de opstelling van de week!

VS

Het seizoen is afgelopen